home Άρθρα VIA FERRATA
VIA FERRATA

Η Via Ferrata, που στα ιταλικά σημαίνει «δρόμος σιδήρου», είναι ένα είδος «αναρριχητικού μονοπατιού» πάνω σε απότομη πλαγιά, που ακολουθεί συρματόσχοινα, σκαλοπάτια και σιδερένιες σκάλες στα πιο εκτεθειμένα σημεία, αλλά και εναέριες γέφυρες σε σημεία όπου πρέπει να περάσουμε από ένα μέρος στο άλλο, όπως για παράδειγμα πάνω από ένα ποτάμι ή από ένα βράχο σε άλλο σε μακρινή απόσταση. Η κίνηση στη Via Ferrata πραγματοποιείται πάντα με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, που περιλαμβάνει μποντριέ, κράνος, ιμάντες απορρόφησης/εκτόνωσης  και καραμπίνερ.

Κείμενο: OLYMPOS TREK
Φωτογραφίες: OLYMPOS TREK
VIA FERRATA
Κατηγορίες: Δραστηριότητες
Προορισμοί: ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Λάρισα

 

Η Via Ferrata είναι μία νέα, για τα Ελληνικά δεδομένα υπαίθρια δραστηριότητα / σπορ αναψυχής.  Απευθύνεται σε όλους, όχι μόνο σ’ αυτούς που έχουν σχέση με την αναρρίχηση.  Σαν καθ’ αυτό σπορ είναι για όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτου εμπειρίας. Είναι για όσους θα ήθελαν να βιώσουν μία πραγματικά ιδιαίτερη αίσθηση περιπλάνησης και κίνησης σε εκτεθειμένο βράχινο πεδίο. Να νοιώσουν κομμάτι μιας ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς.

Η διαδρομή μιας Via Ferrata μπορεί να είναι η κίνηση είτε πάνω σε κάποια θεαματική βράχινη κόψη, είτε σ’ ένα πολύ στενό βράχινο μονοπάτι / πέρασμα σκαλισμένο από τα στοιχεία της φύσης ή και από τον άνθρωπο.  Επίσης μπορεί η διαδρομή μιας Via Ferrata  να είναι αναρρίχηση πάνω σε βράχινη ορθοπλαγιά απαιτητική  ή  χαμηλού βαθμού δυσκολίας,  πάντα όμως  με τη χρήση των χεριών ή και με την βοήθεια μεταλλικών σκαλοπατιών. Η διαδρομή είναι βέβαια εφικτή για οποιονδήποτε ακόμη και για αρχάριο, αρκεί να μην έχει θέμα με τα ύψη και την έκθεση γενικότερα. Σε μία διαδρομή μπορεί να έχουμε έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω, ανάβαση, οριζόντια κίνηση (τραβέρσα), σκαλοπάτια, εναέριες γέφυρες, αλλά και τμήματα κατάβασης.

Οι συμμετέχοντες, είναι εφοδιασμένοι και εξοπλισμένοι με ειδική ζώνη αναρρίχησης και εξοπλισμό ασφαλείας. Είναι συνεχώς ασφαλισμένοι, σε σταθερά σχοινιά (Via Cordata) αλλά και σε συρματόσχοινο (Via Ferrata), καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής και πάντα με εξειδικευμένη συνοδεία.

Μία διαδρομή Via Cordata / Ferrata, συνδυάζεται συνήθως με απλή πεζοπορία, αφού κατά κανόνα οι συμμετέχοντες  θα πρέπει να προωθηθούν πεζοπορικά στο σημείο έναρξης της διαδρομής και από το τέλος της, πάλι πίσω στο σημείο έναρξης της πρόσβασης.

Οι όροι Via Ferrata και Via Cordata είναι Ιταλικοί και σημαίνουν, «δρόμος σίδηρου» και «δρόμος σχοινιού» αντίστοιχα.  Οι πρώτοι αυτοί «σιδερένιοι  δρόμοι» δημιουργήθηκαν στους Δολομίτες των Ιταλικών Άλπεων, καθαρά λόγω πρακτικής αναγκαιότητας στην διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Συγκεκριμένα κατασκευάστηκαν στο Ιταλικό-Αυστριακό μέτωπο, στην ορεινή αυτή περιοχή των Δολομιτών το 1914. Και αυτό διότι στρατιώτες και εξοπλισμός έπρεπε να μεταφερθούν με σχετική ασφάλεια μέσω δύσβατων περασμάτων και πάνω από τις απόκρημνες βραχώδεις ορθοπλαγιές των Δολομιτών. Για να επιτευχθεί αυτό, τοποθετήθηκαν μεταλλικές σκάλες, πατήματα και πιασίματα, όπως και συρματόσχοινα, για την όσο το δυνατόν ασφαλή κίνηση των στρατιωτών αλλά και την μεταφορά του εξοπλισμού.

Ερχόμενοι λοιπόν στο σήμερα, μετά από 100 χρόνια και,  με την εμφάνιση και εξέλιξη των υπαιθρίων δραστηριοτήτων / σπορ αναψυχής, η Via Ferrata αποτελεί πια για το πλατύ κοινό και όχι μόνο για κάποιους ειδικούς του είδους, ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μέσο για πρόσβαση σε δυσπρόσιτα και τεχνικά δύσκολα πεδία, τα οποία όμως προσφέρουν ταυτόχρονα μεγάλη απόλαυση και ευχαρίστηση.

Eάν λοιπόν είστε αυτοί που επιζητάτε την αδρεναλίνη σε κάθε σας απόδραση, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Η Via Ferrata αποτελεί αναμφίβολα μία εμπειρία, που εάν τη ζήσετε μία φορά, σίγουρα θα την επαναλάβετε.

 

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς Via Ferrata στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Στην Ελλάδα

  • Τέμπη
  • Κόνιτσα
  • Πάρνηθα
  • Ευρυτανία
  • Πήλιο
  • Κρήτη

Στον  κόσμο

  • Mount Kinabalu, Βόρνεο
  • La Guagua, Ισπανία
  • Roc de la Toviere, Γαλλία
  • Roc du Vent, Γαλλία

 

 

Ευχαριστούμε την   Olympos Trek και προσωπικά το Βασίλη Γραβάνη για το κείμενο και τις φωτογραφίες της παρουσίασης.

www.olympostrek.gr

back-button
next-button
via-ferrata via-ferrata_1 via-ferrata_2 via-ferrata_3 via-ferrata_4 via-ferrata_5 via-ferrata_6
Close Καλάθι Αγορών
Close
Close
Categories