home Άρθρα Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου 168χλμ.
Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου 168χλμ.

Με οδηγό και εμπνευστή τον Νίκο Μαγγίτση, τεχνικό υποστηρικτή τον Τριαντάφυλλο Αδαμακόπουλο και την εποπτεία και σύλληψη του έργου  εκ μέρους της ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού σηματοδοτήθηκε ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ. Οι ορειβάτες που συμμετείχαν στη χάραξη αυτή περπάτησαν το Πήλιο τόσο υπό φυσική όσο και υπό μυθική κλίμακα διασχίζοντας τη Χώρα των Κενταύρων από το Κεραμίδι μέχρι το Τισαίο και το Τρίκερι και γράφοντας το ιστορικό μήκος των 168 χιλιομέτρων.                                           
Χωρίς αυτούς και το Νίκο Τσούκα της ΜΑΓΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ δεν θα υπήρχε το υπέροχο δώρο της πηλιορείτικης διάσχισης.
 

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου ,Νίκος Μαγγίτσης ,Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος ,Κατερίνα Ζαγκαρέτου ,Νίκος Τσούκας ,Κυριάκος Σταθάκης ,Βασίλης Γεωργιάδης ,Αλαμάνος Βασίλειος ,Απέργης Σπυρίδων ,Άννα Καλαϊτζή
Φωτογραφίες: Βασίλης Οικονόμου ,Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος
Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου 168χλμ.
Κατηγορίες: Δραστηριότητες
Προορισμοί: ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Μαγνησία

Με οδηγό και εμπνευστή τον Νίκο Μαγγίτση, τεχνικό υποστηρικτή τον Τριαντάφυλλο Αδαμακόπουλο και την εποπτεία και σύλληψη του έργου  εκ μέρους της ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού σηματοδοτήθηκε ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ. Οι ορειβάτες που συμμετείχαν στη χάραξη αυτή περπάτησαν το Πήλιο τόσο υπό φυσική όσο και υπό μυθική κλίμακα διασχίζοντας τη Χώρα των Κενταύρων από το Κεραμίδι μέχρι το Τισαίο και το Τρίκερι και γράφοντας το ιστορικό μήκος των 168 χιλιομέτρων.

Χωρίς αυτούς και το Νίκο Τσούκα της ΜΑΓΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ δεν θα υπήρχε το υπέροχο δώρο της πηλιορείτικης διάσχισης.

Πρόλογος:  Κυριάκος Παπαγεωργίου

Ο Νίκος Μαγγίτσης διαθέτει ένα μοναδικό προνόμιο ανάμεσα σε όλους τους Έλληνες. Είναι το υπόδειγμα του ανθρώπου που κατάφερε με τις λιγότερες δαπάνες  και τη μεγαλύτερη αντοχή τα περισσότερα πράγματα στη ζωή των αλπινιστών και οδοιπόρων της υφηλίου.

Ο Νίκος γεννήθηκε στην Αγριά του Βόλου το 1968 κι είναι ορειβάτης, αλπινιστής. Έχει διακριθεί σε διεθνείς ορειβατικές αποστολές στο εξωτερικό και έχει κατακτήσει σημαντικές κορυφές του κόσμου.  Κατέχει πτυχίο Φυσικής Αγωγής και αθλητισμού από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής κι έχει εκπονήσει μεταπτυχιακή διατριβή με θέμα “Χρόνος αντίδρασης στο μεγάλο υψόμετρο”.

Είναι ο μόνος Έλληνας αλπινιστής που ολοκλήρωσε το εγχείρημα των 7 summits, την κατάκτηση δηλαδή των επτά ψηλότερων κορυφών του πλανήτη, σε κάθε μια από τις επτά ηπείρους, έχοντας ανεβεί στο Εβερεστ, την Ακονκάγκουα, το Μακ Κίνλεϊ, το Κιλιμάντζαρο, το Ελ Μπρους, το Βίνσον και το Κάρστενζ.

Διετέλεσε πρεσβευτής του Ολυμπιακού Εθελοντισμού για την Αθήνα 2004 ενώ έχει διοργανώσει 44 αποστολές αθλητικής επιβίωσης σε όλον τον πλανήτη.

Είναι δε ο πρώτος Έλληνας που έχει φτάσει πεζοπορικά στο Βόρειο Πόλο το 2000 και στο Νότιο Πόλο το 2003. Στις δράσεις του περιλαμβάνεται και η διάσχιση της Σαχάρας, της ορεινής Βολιβίας και ο χειμερινός διάπλους του Αιγαίου με ατομικό καγιάκ, από την Αλεξανδρούπολη στο Βόλο το 2002.

Πέρα όμως από όλα αυτά ο Νίκος Μαγγίτσης είναι και φορέας κάποιων άλλων ιδιοτήτων που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Είναι φορέας πρώτα απ’ όλα μιας λυρικής συνείδησης, κι ένας ασκητής του φυσικού τρόπου ζωής. Ένας ποιητής, μ’ άλλα λόγια, του σώματος, που τον γεννά η ίδια η φύση. Κι επειδή ο φυσικός βίος παράγεται από το λυρισμό της φύσης, ο Νίκος είναι ένα μεγάλο παιδί της Ασκητικής που αποδεσμεύει πλήθος κρυμμένα μυστικά της ζωής που οι άλλοι δεν τα βλέπουν.

Όμως ποιο είναι το μεγάλο έργο της ζωής του; Η απόδοση στον κόσμο του Μεγάλου Μονοπατιού στο Πήλιο. Η χάραξη και καταγραφή που οφείλεται στον ίδιο αλλά και στον ηλεκτρονικό χαράκτη και ειδικό σε θέματα χαρτογράφησης Τριαντάφυλλο Αδαμακόπουλο.

Είναι ευτύχημα για το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου που συναντήθηκαν οι δυο αυτοί άντρες, για να μπορέσει να αποδοθεί στην κοινή χρήση η διαδρομή που χάραξαν, και αριθμεί 167 χιλιόμετρα, από το Βένετο ως την άκρια του Τισαίου, με διελίξεις και παρεκβάσεις του κύριου κορμού, σοφά δομημένο και πρόσφορο με σαφή και αναλογικότερη διαδρόμηση του ορεινού κυκλώματος.

Είναι ένα έργο πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.

Μπράβο λοιπόν στο Νίκο και στον Τριαντάφυλλο και εις ανώτερα.. βουνά. Να ζήσουν έχοντας πάντα στο νου τους το απόσπασμα από το ποίημα του Ουώλτ Ουίτμαν:

“Πήγα με τη θέλησή μου στα βουνά.

 Για να ρουφήξω το μεδούλι της ζωής.

 Και να διώξω ό,τι δεν είναι ζωή.

 ‘Ωστε να μην ανακαλύψω, πεθαίνοντας.

 Ότι δεν έζησα…”

 

Το Όραμα: Νίκος Μαγγίτσης

Το Μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου (ΜΜΠ) είναι ένα όραμα που αισίως κατέληξε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση, ενισχύοντας τον πεζοπορικό τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου. Μπορεί να μας πήρε 3 σχεδόν χρόνια σχεδιασμού, ανίχνευσης και περιπλάνησης αλλά τελικά η ολική, συνεχόμενη και καινοτόμα πεζοπορική διάσχιση του Πηλίου είναι γεγονός.

Το ΜΜΠ κινείται σε παραδοσιακά καλντερίμια, σε 24 χωριά και οικισμούς, στις ψηλότερες κορφές και στις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου και του Παγασητικού.  Ο πεζοπόρος θα ζήσει και θα γνωρίσει πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία της περιοχής, θα απολαύσει τον υπέροχο συνδυασμό βουνού και θάλασσας και θα γευθεί την αυθεντική Πηλιορείτικη κουζίνα.

Οι καλύτεροι μήνες για να περπατήσει κανείς το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου, είναι ο Μάιος και Ιούνιος με μεγάλη ημέρα και σχετικά δροσερό καιρό, καθώς επίσης ο Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, με μικρότερη ημέρα, πιο ευχάριστες θερμοκρασίες αλλά με την πιθανότητα τοπικών σποραδικών βροχών. Οι πεζοπόροι θα πρέπει να κάνουν ένα σωστό προγραμματισμό της διαδρομής, ειδικά όσον αφορά τα σημεία τροφοδοσίας, υδροδοσίας και διανυκτέρευσης. Μια ημιαυτόνομη διάσχιση ίσως είναι η καλύτερη στο Πήλιο, μιας και η περιοχή διαθέτει πολλά χωριά με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια, ταβέρνες.

Φορέας Στήριξης : Μαγνήτων Κιβωτός, ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ

Την όμορφη αυτή ιδέα, με πολλές προεκτάσεις στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στην προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, προπάντων όμως στην ανάπτυξη των Πηλιορειτών και της προβολής της περιοχής σε όλον τον κόσμο, την υιοθέτησε, την αγκάλιασε και την έκανε προτεραιότητά του ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός».

Με πρόταση και πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και Προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιου,  η όλη δράση εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και φέρει το σήμα της. Ξεκινήσαμε με την σύνταξη της μελέτης, αποτύπωσης, σήμανσης και εργασιών συντήρησης «Του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου», με τις προδιαγραφές, και την εμπειρία του μελετητή του έργου Τριαντάφυλλου Αδαμακόπουλου (Πολιτικός Μηχανικός), και της συνεργάτιδάς του Αικατερίνης Ζαγκαρέτου (Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος).  Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της σήμανσης και θα τοποθετηθεί, ενώ ολοκληρώνεται και  ο νέος Ιστότοπος.

Τα μονοπάτια διαμορφώθηκαν με μόχθο και καλαισθησία από τους προγόνους μας, μέσα στους αιώνες σε ολόκληρο το Πήλιο.

Έτσι με την ανάδειξή του το «Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου»  επενδύει στον Πολιτισμό. Ενισχύει και αναπτύσει ακόμη περισσότερο τον θεματικό τουρισμό, εμπλουτίζοντας τις επιλογές των επισκεπτών του.  Ένα μονοπάτι που ξεκινάει από το παραθαλάσσιο Καμάρι Κεραμιδίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, διασχίζει τμήματα των Δήμων Βόλου και Ζαγοράς – Μουρεσίου και φτάνει μέχρι την Αγία Κυριακή του Τρικερίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Η αξία του μονοπατιού: Κατερίνα Ζαγκαρέτου

Από τα πρώτα βήματα στον μικρό παραθεριστικό οικισμό Καμάρι προς τους Μεσογειακούς πρινώνες και τα παρόχθια δάση του Κεραμιδίου μέχρι τις βραχώδεις κόψεις και τις κρυφές παραλίες του Τισσαίου όρους, αποκαλύπτονται μπροστά στον πεζοπόρο οι ατελείωτες προοπτικές αειφόρου ανάπτυξης του τόπου και η δυναμική των ανθρώπων.

Λένε ότι τα μονοπάτια συντηρούνται καλύτερα αν τα περπατάμε. Αν είναι έτσι τότε σίγουρα ένας τόπος ζωντανεύει ξανά όταν τον επισκέπτεσαι. Για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις μια δική μας ελάχιστη συμβολή έχει μεγάλο αντίκτυπο, κινητοποιώντας μικρούς παραγωγούς και εμπόρους να συνεχίσουν να παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αυθεντικού χαρακτήρα. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους, αντιμετωπίζοντας τις εκάστοτε αντιξοότητες. Παραδοσιακές πρακτικές και επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν ενισχύονται, όταν εμείς ως επισκέπτες ενδιαφερθούμε έμπρακτα για τον κόπο και τις δεξιότητες αυτών των ανθρώπων. Διατρέχοντας το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου στηρίζουμε, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, μικρού μεγέθους ξενοδοχειακά καταλύματα, τοπικές βιοτεχνίες,

συνεταιρισμούς και εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού, συμμετέχοντας έτσι σε μια ενοποιητική διαδικασία, στην οποία όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Οι επισκέπτες, οι επιχειρηματίες και οι θεσμικοί παράγοντες και συλλογικότητες συνυπάρχουν, και το υπόβαθρο όλων, το φυσικό περιβάλλον, παύει να εγκαταλείπεται και προστατεύεται μέσα από συνεχή παρακολούθηση. Δημιουργούνται έτσι οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Με λίγα Με λίγα λόγια, το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου είναι ένα εκτενές μωσαϊκό χρωμάτων και υφών, που μέσα σε 167 χλμ. προβάλλει την ταυτότητα των Πηλιορειτών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Και πεζοπορώντας κανείς σε αυτά τα έντεκα διαφορετικού χαρακτήρα τμήματα αισθάνεται όλες τις εκφάνσεις του Πηλίου και την ανάγκη διαφύλαξης της παράδοσης και της ιστορίας του. Χαρίζει όμως πάνω απ’ όλα αισθητική συγκίνηση και υγιή εκτόνωση, προάγοντας έτσι την πραότητα και το “ευ αγωνίζεσθαι”, αρετές που τόσο σπανίζουν στις μέρες μας. Γιατί “στα ταξίδια ο προορισμός δεν είναι ένας τόπος, αλλά ένας καινούργιος τρόπος να δεις τα πράγματα”*.

*Λόγια του Henry Miller.

Οι Εντυπώσεις των Ορειβατικών Ομάδων

Η πρώτη οργανωμένη διάβαση (Πρώτος Διασκελισμός) μέρους του Μ.Μ.Π. (από τη Μακρινίτσα, μέσω Χανίων, μέχρι την Άφησσο), πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 19-20-21 Νοεμβρίου 2021. Συμμετείχαν υπεύθυνοι μονοπατιών από πολλές περιοχές της χώρας μας, Αθήνα, Μάνη, Κέρκυρα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα. Με επικεφαλής τον Νίκο Μαγγίτση και τρεις μεγάλοι φορείς της Μαγνησίας: ο «Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Βόλου», με επικεφαλής τον Κυριάκο Σταθάκη, «Οι φίλοι των καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου» με επικεφαλής τον πρόεδρο, Γιάννη Ιατρού, και ο Φυσιολατρικός Όμιλος Βόλου ”Ο ΠΑΝ”.

Η άνοδος του ίντερνετ και των μπλογκς δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν διαδικτυακά βιβλία, προσιτά δωρεάν στους πάντες και πανεύκολα  να συμπληρωθούν ή να διορθωθούν διαδρομές. Παράλληλα, η διάδοση της δορυφορικής τεχνολογίας GPS, που σήμερα πλέον υπάρχει σε κάθε κινητό τηλέφωνο, κάνει  δυνατή την καταγραφή των μονοπατιών και την αποτύπωσή τους στο χάρτη με ακρίβεια λίγων μέτρων. Ωστόσο, η αξία της επιτόπιας σήμανσης με κόκκινη μπογιά παραμένει πάντοτε ανεκτίμητη. Το δυσκολότερο κομμάτι του παζλ είναι  η διαρκής ανάγκη να καθαρίζονται  τα πολλά κλεισμένα μονοπάτια, όπως κάνει εδώ και 15 χρόνια ο σύλλογος «Φίλων των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου»  σε μια ενιαία διαδρομή μήκους 58 χλμ. (Κάτω Γατζέα – Πλατανιάς. Το ίδιο ευχόμαστε να γίνει και στο σαφώς μεγαλύτερο (τριπλάσιο σε μήκος) Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου που ενώνει το Καμάρι του Κεραμιδίου με το Τρίκερι έργο μεγάλο και θαυμαστό που ο ορειβατικός σύλλογος Βόλου επικροτεί και προσφέρει την αμέριστη συμπαράστασή του.

Η διαδρομή ήταν υπέροχη. Συνδυασμός  πολλών πραγμάτων. Διαδρομές ανάμεσα σε δάση οξιάς αλλά και δίπλα στο κύμα. Μέσα από χωριά αλλά και στις κορυφές του Πηλίου.  Αυτό το ανεβοκατέβασμα κάνει τη διαδρομή μαγική και συγκινεί κάθε πεζοπόρο Έλληνα και ξένο. Με αυτό τον τρόπο διασώζονται τα καλντερίμια, τα πέτρινα γεφύρια, η ιστορία του Πηλίου Γιατί τα μονοπάτια είναι μέρος της ιστορίας του κάθε τόπου. Πόσο θα θέλαμε να έχουμε κάτι ανάλογο και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Ξάνθη.

Συγκινητική η αγάπη σας για τον τόπο και η μάχη που δίνετε να αναπτύξετε αυτό το  είδος τουρισμού που μόνο οφέλη θα προσφέρει συνολικά. Γι αυτό θα θέλαμε αρχικά να εκφράσουμε τις σκέψεις  μας ως ένα “τρίτο μάτι” συμβάλλοντας στο έργο σας και να θέσουμε τους εαυτούς μας εθελοντές σε όποια βοήθεια χρειαστείτε στο μέλλον. Πρότασή μας είναι ανά διαστήματα και στα κεντρικά χωριά, να δημιουργηθούν σημεία ενημέρωσης (πχ Ταμπέλες ή κάποιο σημειωματάριο) με ιστορικά στοιχεία και περίληψη της διαδρομής. Παραμένουμε σε επαφή και θεωρούμε το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου, αδελφό με το δίκτυο μονοπατιών του νησιού μας στην Κέρκυρα.

Ευχαριστίες:

Ως εμπνευστές και φορείς υλοποίησης του μονοπατιού θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Όμιλο Ηρακλή που είναι πίσω από κάθε δράση που υλοποιούμε και μας στηρίζει καθώς και την ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας για την συνολική προσφορά τους.

Στηρίζουμε «Έναν άθλο ακόμα» δίνοντας ζωή στο «Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι στεκόμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες που μας φιλοξενούν πάνω από έναν αιώνα, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης και αποτελώντας σταθερά παράγοντα προόδου. Κι έτσι, Χτίζουμε Μαζί το μονοπάτι για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον για όλους, με γνώμονα την ισόρροπη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης.  Στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗ, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που αναλάβαμε την αποκλειστική χορηγία και πλήρη χρηματοδότηση ενός μεγάλου περιβαλλοντικού και συνάμα αναπτυξιακού έργου στην περιοχή της Μαγνησίας, «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου».

Ως Ένωση Ξενοδόχων καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε τα μονοπάτια να είναι προσβάσιμα και ελκυστικά, τονώνοντας έτσι την τοπική οικονομία. Να προσφέρουμε στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τα τοπικά προϊόντα, την γαστρονομία, τα ιστορικά μνημεία αλλά και το φυσικό πλούτο του Πηλίου και να  απολαύσει την  πηλιορείτικη φιλοξενία.

back-button
next-button
to-megalo-monopati-tou-piliou-168xlm- to-megalo-monopati-tou-piliou-168xlm-_1 to-megalo-monopati-tou-piliou-168xlm-_2 to-megalo-monopati-tou-piliou-168xlm-_3 to-megalo-monopati-tou-piliou-168xlm-_4 to-megalo-monopati-tou-piliou-168xlm-_5 to-megalo-monopati-tou-piliou-168xlm-_6-scaled to-megalo-monopati-tou-piliou-168xlm-_7
Οι Εκδρομές μας
back-button
next-button
Πεζοπορία στην κοιλάδα των Τεμπών
13/10/2024-13/10/2024
Σκαρφαλωμένο στο ανατολικό πρανές της κοιλάδας των Τεμπών βρίσκεται το μονοπάτι γνωστό σήμερα ως «κλέφτικο». Ακολουθώντας το θα αγναντέψουμε από ψηλά την κοιλάδα, θα αισθανθούμε τον απόηχο της ιστο...
Πεζοπορία στο Παγγαίο
20/10/2024-20/10/2024
Στις πλαγιές του Παγγαίου, μέσα σε πλατανοδάση, ρυάκια και καταρράκτες θα περπατήσουμε στο μονοπάτι της Βοσκόβρυσης. Θα περιηγηθούμε στους γραφικούς οικισμούς της Μεσορόπης και της Μουσθένης. Θα πα...
Εκδρομή στα σύνορα Κόνιτσα – Πρεμετή
25/10/2024-28/10/2024
Ταξιδεύουμε στην φύση, στην δράση, στην παράδοση. Με αφετηρία την Κόνιτσα, χτισμένη στην κοιλάδα στο σημείο που συναντιούνται τα 3 ποτάμια Αώος, Σαραντάπορος, και Βοϊδομάτης θα γνωρίσουμε τους ακρί...
Κροκοσυλλογή, Φαράγγι Σερβίων, Μπουχάρια-Νοχτάρια
03/11/2024-03/11/2024
Η επίσκεψή μας στον τόπο παραγωγής του «Κρόκου» το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο, και ιδιαίτερα την περίοδο της συγκομιδής του, θα μας δώσει πέρα από την ενημέρωση,  την μοναδική εμπειρία της συλ...
Πεζοπορία στο φαράγγι του Τιμίου Προδρόμου Σερρών
10/11/2024-10/11/2024
Στο βορειοδυτικό τμήμα του Μενοικίου, στα σύνορα με τα όρη της Βροντούς, θα εξερευνήσουμε το υπέροχο φαράγγι του Τιμίου Προδρόμου, με τα πέτρινα γεφύρια, δίπλα στο κελαριστό Διαβολόρεμα, μέσα σε έν...
Κορέστεια – Νεστόριο – Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης
16/11/2024-17/11/2024
Ανάμεσα στην Καστοριά και στις Πρέσπες, στο ορεινό αυτό πέρασμα του Βιτσίου, στην κοιλάδα του Λαδοπόταμου, μέσα στα υπέροχα δάση οξυάς θα ανακαλύψουμε τα φημισμένα «πλινθόκτιστα χωριά» των Κορεστεί...
Close Καλάθι Αγορών
Close
Close
Categories
Newsletter

Newsletter

Κάνε εγγραφή δωρεάν για να λαμβάνεις τα προγράμματα των εκδρομών και τα άρθρα μας για νέους προορισμούς.

Please wait...

Σας ευχαριστούμε για την εγγραφή!