home Άρθρα Rafting στον Άραχθο: Πόλιτσα – Πλάκα
Rafting στον Άραχθο: Πόλιτσα – Πλάκα

Ήδη στη διαδρομή με το πουλμανάκι της TREKKING HELLAS προς τη Γέφυρα της Πολιτσάς, όπου θα γίνει η εκκίνηση, έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση για το τι θα ακολουθήσει. Ο δρόμος διασχίζει τις απότομες πλαγιές του Ξεροβουνίου και κάπου κάπου μας κόβει την ανάσα. Μας αποκαλύπτει όμως μερικά τμήματα του φαραγγιού, όπου βλέπουμε πόσο εντυπωσιακή θα είναι η κατάβαση, αν και το μεγαλύτερο μέρος του παραμένει κρυφό, από όποιο σημείο και αν σταθεί κανείς. Μόνο η κατάβαση με τη βάρκα θα μπορέσει να μας αποκαλύψει όλη την ομορφιά του φαραγγιού. 

Κείμενο: Χρήστος Λάμπρης
Φωτογραφίες: Χρήστος Λάμπρης
Rafting στον Άραχθο: Πόλιτσα – Πλάκα
Κατηγορίες: Cannyoning, Δραστηριότητες
Προορισμοί: ΗΠΕΙΡΟΣ, Άρτα

 

Μια κατάβαση rafting στον Άραχθο αποτελεί το must του κάθε ευσυνείδητου Έλληνα εξερευνητή. Η ομορφότερη διαδρομή στην Ελλάδα και μια από τις ομορφότερες στην Ευρώπη περιλαμβάνει την κατάβαση του φαραγγιού, αρχίζοντας από τη Γέφυρα της Πολιτσάς και τερματίζοντας στη Γέφυρα της Πλάκας. Ήδη στη διαδρομή με το πουλμανάκι της TREKKING HELLAS προς τη Γέφυρα της Πολιτσάς, όπου θα γίνει η εκκίνηση, έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση για το τι θα ακολουθήσει. Ο δρόμος διασχίζει τις απότομες πλαγιές του Ξεροβουνίου και κάπου κάπου μας κόβει την ανάσα. Μας αποκαλύπτει όμως μερικά τμήματα του φαραγγιού, όπου βλέπουμε πόσο εντυπωσιακή θα είναι η κατάβαση, αν και το μεγαλύτερο μέρος του παραμένει κρυφό, από όποιο σημείο και αν σταθεί κανείς. Μόνο η κατάβαση με τη βάρκα θα μπορέσει να μας αποκαλύψει όλη την ομορφιά του φαραγγιού. Η κάθοδος προς την γέφυρα της Πολιτσάς μοιάζει με κάθοδο προς τα έγκατα της γης. Το πουλμανάκι φιδογυρίζει αργά από τον στενό, πλην όμως ασφαλτοστρωμένο δρόμο, προς τη Γέφυρα Πολιτσάς όπου και θα επιβιβαστούμε στις βάρκες. Κατεβαίνουμε στο βάθος της χαράδρας με τις απρόσιτες ορθοπλαγιές ύψους 750 μέτρων να μας υπενθυμίζουν, ότι η φύση είναι ο απόλυτος κυρίαρχος εδώ.

Φτάνοντας στη γέφυρα της Πολιτσάς, ακολουθεί ένα μάθημα για όλους τους συμμετέχοντες, κάτι σαν τις οδηγίες που δίνει μια αεροσυνοδός πριν από κάθε πτήση. Πώς καθόμαστε στη βάρκα, πώς κρατάμε το κουπί και τι το κάνουμε, και γενικά όλα όσα πρέπει να ξέρουμε στην κατάβαση. Όχι τίποτε άλλο, αλλά η κατάβαση απαιτεί την ενεργή συμμετοχή μας, αλλιώς η βάρκα κατεβαίνει ακυβέρνητη. Μη φανταστείτε τίποτε δύσκολο, άλλωστε ο οδηγός της βάρκας γνωρίζει το ποτάμι και τις τεχνικές και μας φωνάζει τα παραγγέλματα, εμείς δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε τίποτα. Μόνο να απολαμβάνουμε τη διαδρομή.

Το πρώτο «ράπιντ» όμορφο και σχετικά εύκολο έτσι που να πάρουμε με ασφάλεια το βάπτισμα. Έχει όμως και δεκάδες άλλα παρακάτω για χόρταση. Το καλό με την κατάβαση του φαραγγιού, είναι, πως όλα τα ράπιντ δεν είναι πολύ δύσκολα, δευτέρου βαθμού τα περισσότερα και μόνο δύο από αυτά είναι λιγάκι δυσκολότερα. Ιδανικό ποτάμι για όσους κάνουν για πρώτη φορά ράφτινγκ και δεν θέλουν να βαρεθούν. Μια ελάχιστη φυσική κατάσταση είναι αρκετή, εκτός φυσικά από τη γνώση κολύμβησης.

Λίγο παρακάτω φτάνουμε στην Κλίφκη, όπου ένα υπόγειο ποτάμι βγαίνει από το βουνό και χύνεται στον Άραχθο δημιουργώντας μερικούς συνεχόμενους καταρράκτες. Εμείς πάμε να εξερευνήσουμε τον τελευταίο και πιο μεγάλο. Χωμένος ανάμεσα σε κάθετα βράχια, υδρόβια φυτά και βρύα, φτιάχνει ένα σκηνικό βγαλμένο λες από ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς. Μπανάκι, φωτογραφίες και συνεχίζουμε.

Λίγο παρακάτω ένας εντυπωσιακός βράχος, το Μακρυλιθάρι, ορθώνεται 80 μέτρα πάνω από το ποτάμι, οριοθετεί ουσιαστικά την είσοδο στο στενότερο τμήμα του φαραγγιού. Νερά να τρέχουν από παντού, πηγές να αναβλύζουν από τα βράχια, σπηλιές όπου μπορείς να μπεις μέσα με τη βάρκα, και στο τέλος ένας υπέροχος καταρράκτης που τρέχει από την οροφή μιας σπηλιάς μας προσφέρει ένα αξέχαστο ντους. Στο ίδιο σημείο μερικές φορές, μετά από βροχή, δημιουργείται ένας άλλος τεράστιος καταρράκτης ύψους 150 μέτρων προσφέροντας ένα απίστευτο θέαμα, αποκλειστικά και μόνο σ’ αυτούς που θα βρεθούν με βάρκα στο ποτάμι.

Περνάμε από τα «Στενά», όπου το πλάτος του ποταμού δεν ξεπερνάει τα 8 μέτρα και σταδιακά το τοπίο ηρεμεί. Το πέρασμα κάτω από την ιστορική γέφυρα της Πλάκας μας φανερώνει την τέχνη και τη μαστοριά των παλαιών λαϊκών μαστόρων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τοξωτή γέφυρα της Ελλάδας με άνοιγμα καμάρας 40 μέτρα και ύψος 20 μέτρα. Η κατάβαση εδώ τελειώνει, με τίποτα όμως δεν τελειώνουν οι αναμνήσεις μιας από τις ομορφότερες καταβάσεις ποταμού στην Ευρώπη.

back-button
next-button
rafting-ston-araxtho rafting-ston-araxtho_1 rafting-ston-araxtho_2 rafting-ston-araxtho_3 rafting-ston-araxtho_4
Close Καλάθι Αγορών
Close
Close
Categories