Το πιο πρόσφατο άρθρο μας
Μια νύχτα στον Ζα
Αν υπάρχει μια πεζοπορική διαδρομή που πρέπει να κάνει οπωσδήποτε κάποιος στη Νάξο, αυτή είναι η ανάβαση στον Ζα. Η κορυφή του, που δεσπόζει στα 1003μ, είναι η ψηλότερη των Κυκλάδων και προσφέρει, με καθαρό καιρό, υπέροχη θέα στα περισσότερα κυκλαδονήσια.
Κείμενο: Πηνελόπη Ματσούκα
Φωτογραφίες: Πηνελόπη Ματσούκα
Χειμώνας 2023
Σύρος, η Αρχόντισσα των Κυκλάδων
Ένα ταξίδι στην ιστορία της Σύρου με οδηγό όχι κάποια «Φραγκοσυριανή γλυκιά», αλλά τα υλικά στοιχεία που μαρτυρούν εποχές ακμής.
Κείμενο: Αντιγόνη Σδρόλια
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή
Φθινόπωρο 2022
Τα μελισσόσπιτα της Άνδρου
Η παραδοσιακή μελισσοκομία της Άνδρου και οι λόγοι διαφοροποίησης της από την αντίστοιχη των άλλων Κυκλαδονησιών. Κυψέλες-ντουλάπια, μελισσότοιχοι, μελισσόσπιτα.
Κείμενο: Γιώργος Μαυροφρύδης ,Γιώργος Τάταρης ,Θεοδώρα Πετανίδου
Φωτογραφίες: Γιώργος Μαυροφρύδης, Γιώργος Τάταρης, Θεοδώρα Πετανίδου
Άνοιξη 2022
Κίμωλος: ένα αστέρι γεννιέται
Η Κίμωλος είναι ορεινό και άνυδρο νησί με σπάνια ορυκτά και πετρώματα που φιλοτεχνούν πίνακες γεωλογικών διαστρώσεων και ποικίλων χρωματισμών. Το μεσαιωνικό της όνομα ήταν Argentiera και το σύμβολο της η τρίαινα.
Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες: Φώτης Μαρινάκης, Άννα Καλαϊτζή
Χειμώνας 2022
Οψιδιανός: η πολυταξιδεμένη μαύρη πέτρα της Λίθινης Εποχής
Η πολυταξιδεμένη μαύρη πέτρα στη Λίθινη Εποχή. Ο Οψιδιανός υπήρξε ο συνοδοιπόρος του ανθρώπου από τη στιγμή της εμφάνισής του στη Γη ως νοήμων ον.
Κείμενο: Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη
Φωτογραφίες: Πέτρος Χωνιανάκης, Βασίλης Μέλφος
Φθινόπωρο 2021
Δεσποτικό: Το ιερό των ναυτικών
Το μικρό αυτό ακατοίκητο νησάκι απέναντι από την Αντίπαρο φιλοδοξεί να γίνει ένα ανοιχτό μουσείο στο πρότυπο της Δήλου. Ένας επισκέψιμος χώρος, με επίκεντρο το μαρμάρινο αρχαϊκό Ιερό του Απόλλωνα, αρμονικά δεμένος με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον.
Κείμενο: Αυγή Καλογιάννη
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή
Καλοκαίρι 2021
Αμοργός: Κάτω Μεριά
Ένα νησί με πολλά πρόσωπα είναι από τη φύση του εντυπωσιακό. Αντίθετα από το βόρειο τμήμα της η Κάτω Μερά του νησιού, αποτελεί μια συναρπαστική ενότητα, με έντονη αγροτική ζωή, φυσικές ομορφιές κι επιβλητικά μνημεία της αρχαιότητας.
Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή
Καλοκαίρι 2019
Γνωρίζοντας την Τήνο των Καθολικών
Διάσημη –κυρίως- για την περίφημη εικόνα της Μεγαλόχαρης η Τήνος έχει –ωστόσο- και μια άλλη ιδιαιτερότητα, όχι ευρύτερα γνωστή. Είναι η έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου και Τήνου, με εκατοντάδες καθολικές εκκλησίες σ’ όλο το νησί.
Κείμενο: Διονύσιος Ρουμπιέν
Φωτογραφίες:
Άνοιξη 2018
Νήσος Kύθνος: Η μαγεία των “Συρμών”
Με εξαιρετικούς αρχαιολογικούς χώρους, την διάσημη Παναγία Κανάλα και γραφικούς οικισμούς, με αναρίθμητες ξερολιθιές και ενδιάμεσα μονοπάτια, η Κύθνος είναι ένα ήρεμο κυκλαδονήσι, με αμέτρητες παραλίες και ανάμεσά τους, την πασίγνωστη Κολώνα.
Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή
Μάρτιος 2017
Μικρές μαγικές… Κυκλάδες
Στην προσωνυμία «Μικρές Κυκλάδες» εμείς προσθέτουμε και τον προσδιορισμό «Μαγικές». Δεν είναι υπερβολή : καθένα από τούτα τα μικρονήσια έχει τον δικό του τρόπο να πλανεύει τον επισκέπτη: με την ηρεμία του τοπίου, την φιλοξενία των κατοίκων, τα εξαίρετα ντόπια προϊόντα, κυρίως – όμως – με τα νερά των παραλιών, που συναγωνίζονται μεταξύ τους, ποια έχει το λαμπερότερο, το πιο διάφανο χρώμα τυρκουάζ.
Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή
Σεπτέμβριος 2016
Πολύαιγος: Πολλές αίγες…ελάχιστοι κάτοικοι
Άγνωστη στους πολλούς και - παρά τα 18 της τετραγωνικά χιλιόμετρα -, σχεδόν ακατοίκητη, η Πολύαιγος, ορθώνει το απόκρημνο βράχινο μπόι της, με εξωτικές παραλίες ολούθε, δίπλα στις διάσημες νήσους της Μήλου και της Κιμώλου.
Κείμενο: Πηνελόπη Ματσούκα ,Κυριάκος Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες: Πηνελόπη Ματσούκα, Κυριάκος Παπαγεωργίου