Το πιο πρόσφατο άρθρο μας
Άνοιξη 2022
Βόιο και Γρεβενά: Πέντε γεφύρια, πέντε κόσμοι
Η περιήγηση στα χωριουδάκια της βορειοδυτικής περιφέρειας των Γρεβενών και στα ενδιάμεσα γεφύρια που τα ενώνουν και τα απογειώνουν μαζί είναι μια συναρπαστική αφήγηση του λόγου και της αρμονίας της ελληνικής υπαίθρου.
Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Ευαγγελόπουλος
Σεπτέμβριος 2015
Βάλια Κίρνα – Σαμαρίνα: Ιχνηλατώντας την “Κοιλάδα του Διαβόλου”
Στις ανατολικές μυστικές χαράδρες του Σμόλικα, μυστηριώδης και ανέγγιχτη από μαζικούς επισκέπτες, βρίσκεται η θρυλική "Κοιλάδα των Δαιμόνων", με το "Κρεμαστό Νερό", τον μεγαλύτερο καταρράκτη της Ελλάδας.
Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου ,Θεόφιλος Μπασγιουράκης
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή
Ιανουάριος 2012 (μόνο ηλεκτρονική έκδοση
Αναζητώντας μανιτάρια στα Γρεβενά
Η διατροφική αξία των μανιταριών είναι μοναδική. Εξίσου συναρπαστική είναι η αναζήτηση και η συλλογή τους. Σ’ αυτήν την ενασχόληση έχουμε μαζί μας τον «δάσκαλο» των μανιταριών, Γιώργο Κωνσταντινίδη.
Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης
Φωτογραφίες: Αλέξης Καννάς ,Άννα Καλαϊτζή
Ιανουάριος 2011
Γρεβενά: Βάλια Κάλντα και Μπάλτσες
Κάθε εποχή του χρόνου είναι ωραία στα ορεινά των Γρεβενών. Το φθινόπωρο ωστόσο, έχει τη δική του γοητεία γιατί, στα υγρά εδάφη των δασών αφθονούν νοστιμότατα μανιτάρια.
Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης ,Κυριάκος Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή ,Κυριάκος Παπαγεωργίου
Σεπτέμβριος 2007
Κρανιά Γρεβενών: Μια καταπράσινη αγκαλιά
Απέραντα δάση μαυρόπευκων, οξυάς, έλατων και ρόμπολων, κρυστάλλινα πηγαία νερά και μαζί ένα θαυμάσιο κατάλυμα. Είναι ο ορεινός οικισμός της Κρανιάς στα σύνορα του νομού Γρεβενών με τα Ιωάννινα.
Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή
Ιανουάριος 2007
O μαγικός υγρός κόσμος των Μανιταριών
Κάποιοι ακούραστοι ερευνητές έχουν καταγράψει τα μανιτάρια των Γρεβενών και κάποιοι άλλοι τα έχουν αξιοποιήσει γαστρονομικά με ποικίλα και νοστιμότατα εδέσματα.
Κείμενο: Μιχάλης Ζευγουλάς
Φωτογραφίες: Γιώργος Κωνσταντινίδης
Νοέμβριος 2003
Bάλια Κάλντα: Λίμνες Φλέγγας, διάσχιση Αρκουδορέματος
Απόμακρες και αθέατες από μάτια ανθρώπων, οι Λίμνες Φλέγγας ατενίζουν από το αλπικό τους υψόμετρο τις δασωμένες πλαγιές της Βάλια Κάλντα.
Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή
Σεπτέμβριος 2003
Μικρολίβαδο Γρεβενών
Τόπος άγνωστος στους πολλούς, χαμένος στα δάση και στα βουνά των Γρεβενών, το Μικρολίβαδο είναι προορισμός διαχρονικός για αληθινούς ταξιδευτές και φυσιολάτρες.
Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή
Ιανουάριος 2003 (μόνο ηλεκτρονική έκδοση
Αλατόπετρα Γρεβενών
Ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά των Γρεβενών, τριγυρισμένο από σπουδαίο φυσικό περιβάλλον, ένας προορισμός γοητευτικός για κάθε εποχή του χρόνου.
Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή
Χειμώνας 2000
Σαμαρίνα
Με τα 1450 μέτρα της πλατείας της και τα 1650 μέτρα των τελευταίων της σπιτιών, απιθωμένη έτσι όπως είναι στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα, η Σαμαρίνα μοιάζει ν' αγγίζει τα σύννεφα και, πολλές φορές, να βγαίνει πάνω απ' αυτά.
Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή
Μάρτιος 1998 (μόνο ηλεκτρονική έκδοση
Βάλια Κάλντα
Πριν ακόμη αποκτήσει την διασημότητα και επισκεψιμότητα των τελευταίων χρόνων έχουμε την τύχη να γνωρίσουμε την περίφημη Βάλια Κάλντα.Με απέραντα δάση μαυρόπευκων και οξυάς η Βάλια Κάλντα είναι κατ' εξοχήν βιότοπος της καφέ αρκούδας, ενώ στον πυρήνα των 33500 στρεμμάτων του δρυμού ισχύει μια σειρά απαγορευτικών διατάξεων για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.
Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης
Φωτογραφίες: Βασίλης Σύκας