home Άρθρα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Το πιο πρόσφατο άρθρο μας
Χειμώνας 2023
Απόδραση στην Κοιλάδα του Αγγίτη
Η παρόχθια αυτή κοινότητα έχει να προσφέρει σε όλους μας από κάτι πολύ προσωπικό. Στους λάτρεις της φύσης, της ιστορίας ή απλά της περιπλάνησης, ο Αγγίτης μας αποκαλύπτει απρόσκοπτα αμέτρητες ιστορίες.
Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή
Άνοιξη 2023
ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΝΟΘ) Μαθήματα ιστιοπολοΐας ανοιχτής θάλασσας
Η επιθυμία όλο και μεγαλύτερων ανθρώπων να γνωρίσουν την ιστιοπλοΐα και να ασχοληθούν με αυτή, υπό την μορφή «χόμπι» ώθησε τους ομίλους στην ίδρυση και λειτουργία των σχολών ανοικτής θάλασσας. Ένας από τους πρώτους ομίλους που προσανατολίστηκε προς αυτό ήταν ο ΝΟΘ  ιδρύοντας το 1975 τη δική του σχολή.  
Κείμενο: Χριστόφορος Πριτσούλης
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή ,ΝΟΘ
Χειμώνας 2023
Βόρειος Όλυμπος: Ρέμα Παπά
Κυκλική διαδρομή που ξεκινά από τους Αγ. Αποστόλους, περνά από το Καταφύγιο Κρεβάτια  και περιτρέχει την κοίτη του ρέματος Παπά, μέσα σε βραχώδεις πρινώνες, παρόχθια βλάστηση και πυκνό πευκοδάσος.
Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος MSc
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή
Φθινόπωρο 2022
Λίμνη Λευκογείων
Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη ΒΔ του νομού Δράμας, μόλις 9 χλμ. από το Κάτω Νευροκόπι και 50 χλμ. από την πόλη της Δράμας.
Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή
Φθινόπωρο 2022
Οχυρό Λίσε: Ένα από τα 21 Οχυρά της Γραμμής Μεταξά
Το οχυρό Λίσσε είναι ένα ανθρωπογενές χάσμα της ελληνικής γης, που μπορεί να «αγγίξει» και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Ένας λαβύρινθος όπου γυρεύοντας κανείς την έξοδο συναντά την ελληνική ιστορία και την ανθρώπινη φύση σε όλο τους το μεγαλείο.  
Κείμενο: Κατερίνα Ζαγκαρέτου
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή
Άνοιξη 2022
Βόιο και Γρεβενά: Πέντε γεφύρια, πέντε κόσμοι
Η περιήγηση στα χωριουδάκια της βορειοδυτικής περιφέρειας των Γρεβενών και στα ενδιάμεσα γεφύρια που τα ενώνουν και τα απογειώνουν μαζί είναι μια συναρπαστική αφήγηση του λόγου και της αρμονίας της ελληνικής υπαίθρου. 
Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Ευαγγελόπουλος
Χειμώνας 2022
Πλαταμώνας: Από το κάστρο στο μονοπάτι του Ορφέα και από κει στη Γαλαρία
Στη Γαλαρία του Πλαταμώνα, κάτω από το ομώνυμο κάστρο οδηγεί, εκτός από τον δρόμο κι ένα γραφικό μονοπάτι, το μονοπάτι του Ορφέα. Στη συνέχεια συναντούμε την καφετέρια και τη σήραγγα του τρένου που μπορούμε να διασχίσουμε.   
Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή ,Δημήτρης Ευαγγελόπουλος
Άνοιξη 2021
Αντικρίζοντας ξανά την Πρέσπα
Καθώς στέκομαι για άλλη μια φορά στη θέση θέας, στον αυχένα Περβάλι, κι αντικρίζω τις Πρέσπες, σκέψεις, μνήμες και συναισθήματα με κατακλύζουν. Η εσχατιά αυτή της Ελλάδας είναι ένα καταφύγιο. Εδώ τα μάτια χορταίνουν ομορφιά, το πνεύμα ταξιδεύει στη φύση και την ιστορία. 
Κείμενο: Κυριάκος Οικονομίδης
Φωτογραφίες: Κυριάκος Οικονομίδης
Άνοιξη 2020
Γαλλικός ποταμός, ο χρυσοφόρος
Στον Γαλλικό ποταμό, τον περίφημο Εχέδωρο των αρχαίων, που πηγάζει από τα Κρούσια και εκβάλλει στον Θερμαϊκό, αναζητούμε, όπως οι πρόγονοί μας, ψήγματα χρυσού, ακολουθώντας μεθόδους ανίχνευσης και συλλογής, που δεν διαφέρουν αισθητά,  δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά.
Κείμενο: Βασίλης Μέλφος
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή, Βασίλης Μέλφος
Xειμώνας 2019
Γράμμος: Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης
Μετά από μακρόχρονη αδράνεια φορέων και δημοσίου το ΠΕΣ στα «Λιβάδια Κοτύλης» αποτελεί, από το 2012, ένα αξιοθαύμαστο έργο ως προς την κατανόηση των αιτιών αλλά και την εξάλειψη –στο μέλλον- των επιπτώσεων του αδελφοκτόνου Εμφυλίου Πολέμου.
Κείμενο: Δρ. Ραϋμόνδος Αλβανός, Κυριάκος Παπαγεωργίου, Θεόφιλος Μπασγιουράκης
Φωτογραφίες: Νίκος Κακαγιάς, Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, Άννα Καλαϊτζή
Xειμώνας 2019
Χορτιάτης: Το μονοπάτι των Παγοποιών
Στις ψυχρές και ανήλιαγες βορεινές πλαγιές του Χορτιάτη, βαθειά μέσα στη γη, συντηρούνταν στον 19ο και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, ο φυσικός πάγος που ήταν πολύτιμος, ιδιαίτερα για τις πολυτελείς συνήθειες των πλουσίων της Θεσσαλονίκης.
Κείμενο: Ανέστης Γιαννικόπουλος
Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή, Ανέστης Γιαννικόπουλος
1 2 18
Δημοφιλή Άρθρα
back-button
next-button
Ασπρόρεμα, το Οξυγόνο των Αγράφων
Ένα από τα πιο άγρια, και παρθένα ακόμη τοπία της ελληνικής βουνοθάλασσας, βρίσκεται στο μεταίχμιο ουρανού και γης, στην πάντα ...
Μικρές μαγικές… Κυκλάδες
Στην προσωνυμία «Μικρές Κυκλάδες» εμείς προσθέτουμε και τον προσδιορισμό «Μαγικές». Δεν είναι υπερβολή : καθένα από τούτα τα μι...
Aνακατασκευάζοντας τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
Με αστείρευτη υπομονή και επιμονή, μεθοδικότητα αλλά και πιστή τήρηση κατασκευαστικών μεθόδων των αρχαίων χρόνων, ο ερευνητής Α...
Μενοίκιο όρος: Το πανέμορφο και ξεχωριστό βουνό της Μακεδονίας
Το βουνό είναι τόσο ήπιο, τόσο φιλικό μα και τόσο άγνωστο. Μένουμε ενθουσιασμένοι από τις θεαματικές διαδρομές, τα πανέμορφα άγ...
Πυρσόγιαννη Κόνιτσας: Η Γη των πετράδων και των χτιστάδων
Με αυθεντικό πέτρινο περιβάλλον σε σπίτια, εκκλησίες και καλνετρίμια, με ξενώνα και ταβέρνα σε διαρκή λειτουργία, το θρυλικό Μα...
Close Καλάθι Αγορών
Close
Close
Categories